Hoe krijg je een baby in slaap?

Soms kan het een hele uitdaging zijn om je kindje in slaap te krijgen. Elke ouder kent wel het moment dat hij of zij met de handen in het haar staat als je kindje niet wilt slapen. Hoe krijg je een baby in slaap? Gebruik onze volgende 10 tips.

Baby in slaap krijgen – 10 tips:

  1. Zorg ervoor dat de kamer donker is. Een lichte slaapkamer kan ervoor zorgen dat een baby wakker wordt of moeite heeft om in slaap te vallen. Zorg ervoor dat er geen harde geluiden zijn die de baby kunnen afleiden of storen.
  2. Verander de houding van je baby, leg je kindje bijvoorbeeld op de zij. Als je kindje nog jong is en niet zelf kan omdraaien, kan het fijn zijn om zelf de baby in een andere houding in bed te leggen.
  3. Geef de baby een klein beetje melk. Soms kan dit er net voor zorgen dat je kindje gaat slapen, doordat een volle buik en warme melk voor slaap zorgt. Ook kan het zijn dat je baby groeit, waardoor een lege maag kan ontstaan. Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken, dat je kindje te veel melk binnen krijgt.
  4. Check de luier. Soms kan het zijn dat de luier net niet lekker zit. Uiteraard kan dit komen omdat de luier vies is, maar het kan ook zijn dat deze net vervelend geplooid zit. Controleer dus altijd de luier.
  5. Praat tegen je kindje. De meeste ouders denken juist dat je muisstil moet zijn als je kindje naar bed gaat. Probeer juist tegen je kindje te praten. Jouw stem is een bekende en rustgevende factor en kan dus helpen om in slaap te komen. Dit kan over van alles gaan, over wat je vandaag gedaan hebt of een klein verhaaltje.
  6. Gebruik een zachte en rustige stem bij het instoppen van de baby. Een zachte stem kan de baby helpen ontspannen en in slaap vallen. Dit klinkt misschien logisch, maar door jouw eigen slaapgebrek en prikkels, kan je misschien wat onrustig over komen. Probeer altijd rustig te blijven en die rust uit te stralen naar je kindje. Is je geduld op, wissel dan even af met je partner.
  7. Wieg de baby zachtjes heen en weer. Dit kan de baby helpen ontspannen en in slaap vallen. Vooral in de eerste weken kan dit geen kwaad. Veel ouders zijn bang dat het kindje hier aan gewend raakt, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zeker in de eerste weken heeft je kindje veel aanraking nodig, dus wiegen en knuffelen is absoluut toegestaan.
  8. Zet een rustgevend muziekje op. Dit kan bijvoorbeeld door middel van je telefoon of vele handige apparaatjes die je tegenwoordig op de markt ziet. Ook kan je een witte ruis ofwel “white noise” apparaatje kopen. Deze zorgt voor een rustgevende omgeving voor je kind. Op Spotify heb je bijvoorbeeld “baby slaap” playlists met rustgevende muziek.
  9. Probeer je kindje in bed te kalmeren. Het is vaak gemakkelijk om je kindje in en uit bed te pakken, maar dit is weer een extra handeling. Aai zachtjes over het hoofdje van je kindje en laat deze in bed liggen. Je zal merken dat je kindje dan rustig in slaap valt.
  10. Laat je baby alleen in slaap vallen.

Baby moet slapen maar blijft huilen

Als je baby moet slapen, maar blijft huilen is er niet meteen iets ergs aan de hand. Alle indrukken van de dag moeten verwerkt worden en dat kan nou eenmaal zorgen voor wat gehuil. Ook kan je kindje last hebben van krampjes, wat het slapen soms lastig maakt. Hoe moeilijk het op het heetst van het moment ook klinkt, maar blijf vooral rustig. Je kindje merkt snel genoeg als jij geen geduld hebt. Probeer af te wisselen met je partner, zodat jullie beiden tijd krijgen om bij te komen.

Als je baby moe is, kunnen er verschillende dingen zijn die je kunt doen om ervoor te zorgen dat hij of zij in een diepe slaap valt. Diepe slaap is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van je baby, dus het is belangrijk dat je baby zoveel mogelijk diepe slaap krijgt. Het kan makkelijk 20 tot 30 minuten duren, voordat je kindje eenmaal slaapt. Er moet nou eenmaal het een en ander verwerkt worden en slapen gaat niet direct. Maak je dus geen zorgen, als je kindje met 30 minuten nog niet slaapt.

Een van de beste dingen die je kunt doen om je baby in een diepe slaap te krijgen, is ervoor te zorgen dat hij of zij in een prettige, ontspannen omgeving ligt. Zorg ervoor dat de kamer niet te warm of te koud is, en zorg ervoor dat er geen harde geluiden of felle lichten zijn die je baby kunnen afleiden of storen.

Sommige baby’s vinden het fijn om in een wieg of in een ledikantje te slapen, maar andere baby’s vinden het prettig om in een moederwieg of draagzak te slapen. Kies wat je baby het fijnste vindt, en maak van die plek zijn of haar slaapplaats. Zeker in de eerste weken maakt dit niet uit. Slaap je kind bijvoorbeeld fijner beneden, dan laat je deze lekker in de huiskamer slapen. Probeer je kindje nooit in je eigen bed te nemen, dit kan namelijk gevaarlijk zijn. Het zou namelijk kunnen voorkomen dat een van jullie op je kindje gaat liggen. Hoe aantrekkelijk het dus ook lijkt, neem nooit je kindje mee in jullie eigen bed.

Als je baby moe is en je hebt geprobeerd om hem of haar in een prettige, ontspannen omgeving te leggen, maar je baby blijft niet slapen, probeer dan een van deze technieken:

  • Koop een kersenpitkussen voor je baby. Dit kussentje kan je verwarmen, waardoor je baby warm blijft. Ook helpt het om dit kussentje op je kindjes buikje te leggen. De warmte kan helpen tegen krampjes.
  • Wieg je baby zachtjes heen en weer in een draagzak of in je armen. Sommige baby’s vinden het fijn om te worden gewiegd, en dit kan helpen om je baby in een diepe slaap te krijgen.Wieg je baby zachtjes in een cirkelvormige beweging. Sommige baby’s vinden het fijn om in een cirkelvormige beweging te vertoeven.
  • Probeer een rustgevende, ontspannende massage. Massage kan helpen om je baby te kalmeren en in een diepe slaap te krijgen.
  • Probeer te kalmeren en te ontspannen door te ademen. Sommige baby’s vinden het fijn om de ademhaling van hun moeder of vader te voelen, dus als je baby in een draagzak of in je armen ligt, kun je proberen om je ademhaling rustig en regelmatig te maken.
  • Rijdt een stukje met de auto. Het klinkt misschien gek, maar menig ouder kan beamen dat dit werkt. Het gebrom van de motor en gehobbel van de weg creĆ«ert een rustgevende omgeving.