Cosleeper huren of kopen?

Je ziet het steeds vaker voorbij komen, het huren van baby spullen. Zo kan je tegenwoordig kinderwagens, autostoeltjes en dus ook een cosleeper huren. Met de toekomst in ons achterhoofd, is het helemaal niet zo’n gek idee om baby spullen te huren. Naast de duurzaamheid van de baby spullen, brengt het ook een stukje flexibiliteit met zich mee. Maar is een cosleeper huren handig of niet? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje en vergelijken de kosten tegenover een nieuwe en tweedehands cosleeper. Mocht je toch liever een cosleeper willen kopen, dan kan je het beste ons lijstje met de beste cosleepers bekijken.

Waarom zou je een cosleeper huren?

De eerste reden waarom je wellicht nadenkt over het huren van een cosleeper, is de prijs van een nieuwe cosleeper. Een nieuwe cosleeper kost al snel tussen de 150 en 250 euro, dus huren kan best een goede optie zijn. Of je nou kiest voor kopen of huren, cosleepers hebben een aantal goede voordelen. Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen

  1. Duurzaamheid: Het huren van een cosleeper is een stuk duurzamer dan het kopen van een cosleeper. Tenslotte wordt de cosleeper weer doorgegeven aan de volgende ouder, zodat niet iedereen nieuwe cosleepers koopt.
  2. Flexibiliteit: Naast prijs is flexibiliteit waarschijnlijk de tweede reden, waarom je nadenkt over het huren van een cosleeper. Het huren van een cosleeper is ontzettend flexibel. Je reserveert de cosleeper namelijk op het moment dat je deze nodig hebt en als je er klaar mee bent, dan stuur je deze eenvoudig terug. Vaak kan dit gewoon in de doos, waarin de cosleeper ook geleverd wordt.
  3. Prijs: Zoals we al eerder aangaven, kost een nieuwe cosleeper al snel minimaal 150 euro. Het huren van een cosleeper is daarentegen een stuk goedkoper. Een cosleeper huur je namelijk al vanaf 25 euro per maand. Mocht je de cosleeper bijvoorbeeld dus maar 3 of 4 maanden gebruiken, dan kan huren een goede en kosten efficiënte oplossing zijn! Ga je de cosleeper langer gebruiken, dan is het waarschijnlijk slim om na te denken over het kopen van een cosleeper.
  4. Linnengoed erbij huren: Een co sleeper huren is natuurlijk erg handig, maar hoe zit het met linnengoed? Ook hier is over nagedacht. Je kan linnengoed namelijk bij de cosleeper aanvragen. Dit kost ongeveer 7,50 euro per maand extra bovenop de huur van de cosleeper zelf.

Nadelen:

  1. Hygiëne: Waar het huren duurzaam en goedkoper is, zit je wellicht toch met de hygiëne in je achterhoofd. De cosleepers zijn tenslotte door andere gezinnen en baby’s gebruikt, voordat jij er gebruik van maakt. Uiteraard wordt elke cosleeper grondig gereinigd na elke huurperiode, maar het is nooit mogelijk om alles zo hygiënisch en schoon te krijgen als een nieuwe cosleeper. Sommige verhuurbedrijven bieden ook de optie om een compleet nieuw matras bij te bestellen. Op die manier heb je toch de voordelen van huur, maar kan je in ieder geval gerust zijn over de hygiëne van het matrasje.
  2. Extra logeerbedje nodig: De cosleeper wordt ook vaak gebruikt als logeer of campingbedje. Als je de cosleeper dus weer terug brengt na de huurperiode, kan het best zo zijn dat je weer een ander campingbedje moet kopen. Denk dus goed na over hoe je de cosleeper later wilt gaan gebruiken.

Wat is het prijsverschil tussen een cosleeper huren en kopen?

Als je erover nadenkt om een aanschuifbedje huren, dan is het wellicht ook slim om verder te kijken dan een nieuwe cosleeper te kopen. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een tweedehands cosleeper te kopen op Marktplaats. Daar kan je al cosleepers vinden voor 50 euro. Als je goed zoekt, heb je misschien een pareltje die slechts 1 of 2 keer gebruikt is.

Om een goede vergelijking over de prijs te geven, zetten we de kosten even voor je onder elkaar van alle opties. Hopelijk kan jij op die manier makkelijker een keuze maken.

Cosleeper kopen of hurenGebruiksperiodePrijsExtra kostenTotale kosten voor totale (huur)periode
Huren6 maanden25 euro per maandLinnengoed:
7,50 euro per maand
6 maanden cosleeper + linnengoed huur: 195 euro
Nieuw kopen6 maanden180 euro eenmaligLinnengoed:
30 euro eenmalig
210 euro (Tweedehands waarde: 50 euro).
Tweedehands kopen op Marktplaats6 maanden50 euro eenmaligLinnengoed:
30 euro eenmalig
80 euro

Als we naar bovenstaande vergelijking kijken, is het huren van een cosleeper niet echt goedkoper. De totale kosten voor de huur van de cosleeper (voorbeeld Snuzpod huren) en het linnengoed is 195 euro. Als je een nieuwe cosleeper inclusief linnengoed zou kopen, ben je ongeveeer 210 euro kwijt. In dit geval gaan we uit van een nieuwprijs van 180 euro, maar je hebt bijvoorbeeld ook al Chicco cosleepers voor rond de 140 euro. Ook is het goed om op te merken, dat na de aankoop van een cosleeper deze natuurlijk nog steeds een tweedehands waarde heeft. Mocht je dus geen ruimte hebben om je cosleeper te bewaren, dan verkoop je deze weer door.

Het huren van een cosleeper is alleen goedkoper, als je deze bijvoorbeeld alleen in de eerste weken na de geboorte gaat gebruiken. We raden dus aan om een cosleeper te kopen en daarna deze weer te verkopen op Marktplaats, of aan te houden voor een opvolgend kindje.

1 gedachte over “Cosleeper huren of kopen?”

Reacties zijn gesloten.