Veel ouders vinden het fijn om hun baby te allen tijde dicht bij hun te hebben, dus ook gedurende de nacht. Over het samen slapen met je kind is in de Westerse wereld veel discussie, waar het met name gaat over de veiligheid van de baby. Zo zijn er veel risico’s die je jouw baby loopt wanneer hij bij jullie in bed slaapt. Een co-sleeper is een goede uitkomst wanneer je jouw baby nog niet alleen wil laten slapen, maar ook niet de risico’s van het samen slapen wil lopen. In dit artikel proberen we antwoord te geven op de vraag of het gebruik van een co-sleeper veilig is.
Co-sleepers zijn een stuk veiliger dan jouw kindje in bed te nemen.
Om de meeste van risico’s te voorkomen en toch dichtbij je baby te kunnen slapen kun je kiezen voor een co-sleeper. Je baby heeft dan zijn eigen bed, maar door de co-sleeper strak tegen je eigen bed aan te zetten en de zijkant te openen heb je toch het gevoel van samenslapen. Veel co-sleepers zijn zo ontworpen dat ze ook te gebruiken zijn als losse wieg, wanneer je besluit om niet meer samen te slapen. Je kunt de co-sleeper zo instellen dat je baby niet uit zijn bedje kan rollen en zo kans op beknelling en oververhitting voorkomen. Lees de handige tips voor het veilig opmaken van een co-sleeper ons artikel over “Hoe moet je een co-sleeper opmaken?”. Daarnaast hebben we een artikel waarin we je tips geven waar je op moet letten wanneer je een co-sleeper gaat uitkiezen.
Waarom je niet samen met jouw kindje in bed moet slapen.
De ideeën over waar je baby zou moeten slapen zijn erg uiteenlopend en cultureel verschillend. In de Westerse cultuur, onze Nederlandse cultuur, lijkt er een taboe te rusten op het delen van je bed/kamer met je kindje vanaf een bepaalde leeftijd. Echter zijn er veel culturen waar het juist gebruikelijk is dat het kind meerdere jaren bij zijn ouders op de kamer of in bed slaapt. Zo bestaan er opvatting in de Westerse cultuur over dat je enkel je kind bij jou op de kamer laat slapen wanneer je gebrek aan ruimte hebt of dat je kind te verwend zou worden door het samen slapen.
Wat zijn de risico’s?
Zoals eerder al werd benoemd zijn er risico’s verbonden aan het samenslapen met je baby in een bed. Dit geldt met name voor baby’s onder de vier maand oud. Naast het feit dat je baby erg klein is en jij als ouder per ongeluk op hem kunt rollen in je slaap zijn er meer risico’s. Zo kan je baby bijvoorbeeld oververhit raken. Dit niet alleen omdat hij jullie lichaamswarmte deelt, maar ook omdat je als volwassene vaak onder een dekbed slaapt, wat veel te warm is voor een baby. Tevens wordt over het algemeen aangeraden om babybedjes kort op te maken omdat de baby anders met zijn hoofd onder de deken terecht kan komen wat voor verstikkingsgevaar zorgt. Daarnaast bestaat er een kans dat je baby met zijn gezicht ergens tegen aan komt te liggen wat de ademhaling ernstig kan belemmeren.