Hoe moet je een co sleeper opmaken?

Een cosleeper opmaken op de juiste manier is enorm belangrijk. Er een aantal dingen waar je goed op moet letten op de veiligheid van jouw baby te kunnen waarborgen. Naast de cosleeper, heb je ook een aantal cosleeper extra’s nodig zoals een matras, linnengoed en bijvoorbeeld matrasbeschermer. Hieronder vind je een aantal simpele dingen waar je op kunt letten om jouw baby een zo veilig en comfortabel mogelijke nachtrust te geven. In de regel is het zo dat jouw kleintje onderaan het matrasje ligt. Waar wij als volwassenen met ons hoofd bovenaan het matras liggen, liggen baby’s onderaan het matrasje. Dit betekent dus dat de voetjes tegen de onderkant van de cosleeper liggen en er extra ruimte is boven het hoofdje. Hier moet je dus rekening mee houden eenmaal je begint met het opmaken van de cosleeper.

Een co-sleeper opmaken begint met het matras

cosleeper opmaken matras

Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar het is belangrijk dat het matras goed in het bedje past. Het matras moet er dus niet te strak in liggen maar ook niet te los met flinke kieren tussen de zijwand en het matras. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat je baby zich door zoiets klein kan bezeren. Een goed babymatras moet niet te zacht zijn, want wanneer het matras te zacht is kan je baby wanneer hij op zijn buik rolt met zijn gezicht in het matras zakken was erg gevaarlijk is. Zorg er dus voor dat het matras stevig en vlak is.

Wanneer je een matrasbeschermer wil gebruiken neem dan geen waterdichte maar een ventilerende. Een waterdichte matrasbeschermer of molton kan ventilatie belemmeren en daarmee oververhitting veroorzaken. er zijn verschillende hoeslakens, matrassen en matrasbeschermers beschikbaar die ventilatie bevorderen, dit zijn de zogenaamde Aerosleep matrassen. Let er wel op dat, ongeacht het matras, je jouw baby altijd op zijn rug legt om te gaan slapen.

Linnengoed moet goed passen bij een co sleeper opmaken

co-sleeper linnengoed

In het algemeen is het belangrijk een babybedje kort en strak op te maken, zodat de baby niet met zijn hoofd ergens onder komt. Het lakentje vouw je strak om met matrasje en de bovenkant vouw je strak terug.

Een dekbed heeft een baby niet nodig, dit wordt sterk afgeraden voor kindjes tot twee jaar. Dekbedden zijn zwaar en erg warm en kunnen gevaar op oververhitting veroorzaken. Een dekentje met goed passend hoeslaken is in dit geval een betere optie. Na enkele weken zal je kleintje beweeglijker worden en is het raadzaam over te gaan op een slaapzak.

Babyslaapzakken zijn voorzien van armsgaten en verkrijgbaar in veel verschillende maten, koop de slaapzakken niet te ver op vooruit op de groei want dan ervaar je er niet de volgende gemakken van. Met een passende slaapzak heb je niet het risico dat het hoofdje van je baby onder de deken terecht komt of bloot komt te liggen. Ook gaat omrollen en uit bed klimmen een stuk lastiger met een goed passende slaapzak. 

Tip: Lees onze Maxi Cosa Iora review hier!

Knuffeltjes worden afgeraden bij een cosleeper opmaken

Knuffeltjes, kleedjes en kussentjes zijn natuurlijk erg schattig om in een babybedje te leggen. Echter wordt het afgeraden om dit in de co-sleeper/ het wiegje te leggen omdat deze zachte artikelen verstikkingsgevaar kunnen creëren wanneer je baby er met zijn gezicht tegen aan gaat liggen. Ditzelfde geldt voor stootkussens. Mocht je erg bezorgd over stootgevaar, kijk dan naar co-sleepers met zachte zijwanden met ventilatieroosters. Zo heeft de baby optimale ventilatie en geen kans om zich te bezeren aan hard zijranden.

Bekijk nu onze favoriete cosleepers op een rijtje

1 gedachte over “Hoe moet je een co sleeper opmaken?”

Reacties zijn gesloten.