Waar zet je een co sleeper neer, in babykamer of ouder slaapkamer?

De meeste (toekomstige) ouders schaffen een co-sleeper aan om hun kindje dicht bij hen te hebben. Maar waar zet je precies een co-sleeper neer?

Co-sleeper in de ouder slaapkamer

De meest gekozen reden om voor een co-sleeper te kiezen, is om je kindje dicht bij jou te hebben. Zo is het erg handig om je kindje in de buurt te hebben, om bijvoorbeeld borstvoeding te geven of deze te troosten bij krampjes of een huilbui.

Naast de praktische redenen, heeft het ook een aantal positieve effecten op jouw kindje. Zo zou bijvoorbeeld het samen slapen in één kamer de regulatie van de hartslag en ademhaling van jouw baby bevorderen. Ook voelt jouw kindje zich enorm veilig met beide ouders in de buurt.

Veelal wordt de co-sleeper aangeschoven aan het ouderbed. Doordat deze in hoogte kan worden versteld, is de co-sleeper exact op de hoogte te plaatse van jouw bed of boxspring. Bij het uitzoeken van een co-sleeper, kan je hier ook rekening mee houden. Zo bieden veel co-sleepers de optie om de zijkant open te ritsen.

Co sleeper in de babykamer

Niet alle ouders kiezen er voor om een co-sleeper in hun eigen slaapkamer neer te zetten. Ook hier zijn goede redenen voor te bedenken. Zo ervaren sommige ouders stress of vermindering in slaapkwaliteit. Dit is zeker het geval bij het eerste kindje. Doordat alles nieuw en onwennig is, zal je merken dat je erg alert bent. Van elk geluidje wordt je wakker of kom je slecht in slaap.

Een co-sleeper is niet alleen handig om in de eigen slaapkamer neer te zetten, maar kan ook een goede eerste stap zijn voor het kindje om te wennen aan zijn eigen kamer. Veel ouders kiezen er dan ook voor om een co-sleeper de eerste weken of maanden te gebruiken in plaats van de ledikant. Dit geeft jouw kindje een knusser en veiliger gevoel, doordat de co-sleeper kleiner van formaat is dan een ledikant.

Overgang van de ouder slaapkamer naar baby kamer

Veel ouders vinden het lastig om de stap te maken om het kindje alleen te laten slapen in de babykamer. De voordelen van een co-sleeper zijn tenslotte dat je alle signalen snel op kan pikken, waar dat misschien minder het geval is in de baby’s eigen kamer. Zoals hierboven ook aangegeven, is een eerste goede stap om jouw kindje te laten wennen in zijn eigen kamer door niet direct van kamer én bed te wisselen, maar eerst de co-sleeper te gebruiken in de babykamer. Op die manier voelt het kindje zich veilig in een bekend bed en daarnaast kan wennen aan de nieuwe omgeving.

Er is geen ‘perfecte’ timing. Als ouders moeten jullie doen wat goed voelt. Voel jij dat je klaar bent om je kindje in zijn eigen kamer te laten slapen, dan maak je deze stap. Merk je dat jijzelf of het kindje hier nog niet klaar voor is? Dan wacht je nog even. Een goede tussenweg kan zijn, door bijvoorbeeld de middag dutjes in de eigen babykamer te doen, maar s’nachts nog bij papa en mama op de kamer te slapen. Zo vorm je een overgangsperiode naar de babykamer die niet zo abrupt is.